Igraonica-vrtić Mala vila, Zelengaj 29a, 10000 Zagreb, tel. 01 4824 178, info@mala-vila.org

Svetkovine s djecom

Dijete pohlepno guta svijet, usvaja ga i pretvara u dijete. Sjećam se da sam sjedio na pragu svoga doma, zaklopio bih oči, ispružio dlanove i čekao. Bog bi uvijek došao, dokle god sam ostajao djetetom. Položio bi igračke u moje ruke: sunce, mjesec, vjetar, tišinu. Iako to nisam znao posjedovao sam Gospodinovu svemoćnost: stvorio sam svijet kakav sam htio.

N. Kazantzakis

Dijete ima čvrstu i vjernu vezu s prirodom. Promjene godišnjih doba pune su čarolije i čuđenja.; kad bršljan isplete vijenac, kora drveta daruje čamac, a blato kolačiće. Sve igračke koje treba su tu nadohvat ruke. Škrinja s blagom (kamenčići, školjke, latice, pera) stalno se puni i prazni.

Iz slavlja prirode dolazimo do duhovnog, do slavljenja božanskog kroz kršćansku tradiciju. Slavlje svetkovina uvijek objedinjuje poštovanje prema prirodi i prema Misteriju i pripada povijesti čovječanstva, dio je kulture jednog naroda, jedne obitelji.

U prošlosti kada je čovjek bio blizak s prirodom i duhovnim, slavio je poput djeteta, bez pitanja o značenju, jednostavno uronjen u doživljaj "slika".

To je ono što dijete danas treba: "slike" pune značenja i govor ispunjen slikama. Djetetu ćemo kazati: "Nemoj gaziti travu jer u njoj spavaju bebe-korjenčići!"

Takav je govor u skladu s njegovom sviješću i hrani njegovu maštu.

Nama odraslima potrebna su pitanja o značenju pojedinih svetkovina, što one slave i otkuda potječu, koji su simboli prikladni za njihovo prikazivanje i konačno: zašto djetinjstvo treba iskustvo slavljenja svetkovina ?

Kada naučimo slaviti na svjestan način postajemo uvjerljivi i dijete to osjeća. Naša istinitost dobiva kod djeteta snagu odluke: da li će ono jednog dana slaviti život i kako? Svetkovine podrazumijevaju rituale poznatih pravila, red, stalnost, predvidljivost i prisjećaju čovjeka na temeljnu istinu da je svijet usprkos mnogim paradoksima ipak napravljen s mudrošću i logikom. To je poruka s kojom dijete treba ući u život. Ona će mu jednog dana otkiti skrivenu stranu postojanja. U iskustvu svetkovanja ima nešto što nadilazi običnost svakodnevlja, nešto moćno što može progutati i najveće strahove i brige. To je blago koje možemo ponijeti iz djetinjstva kao hrabrost za život.

Slavlja u obitelji imaju privilegirano mjesto u sjećanjima koja ispunjavaju djetetovu biografiju. Zato moraju biti blistava. Djeca trebaju sudjelovati u pripremama svetkovina, doživjeti radost iščekivanja, biti dirnuta svečanošću trajanja i poslije da ponešto ponesu kao inspiraciju za igru.

Proljetne svetkovine slave ponovno rođenje prirode i pobjedu dobrote nad zlom zimom - Uskrs . Ljetne svetkovine slave punoću života i moć sunca - Ivanje. Jesenske svetkovine izražavaju zahvalnost prirodi - Miholje. Zimske

svetkovine slave povratak moći sunca, boga rođenog usred zime - Božić.

Danas živimo nesklad prema ritmovima prirode. Jagode jedemo o Božiću.

One su tu, bez potrebe da zahvalimo suncu, kiši, zemlji. Razvodnili smo bit svetkovanja vodeći djecu Svetom Nikoli od jednog trgovačkog centra do drugog. Što će djetetu dva Sveta Nikole? Banalizirali smo njihovo značenje i svečanost pretvorili u zabavu koja se onda može dogoditi bilo gdje i bilo kada.

A bez reda i pravilnosti Djetinjstvo prestaje biti razdoblje stjecanja sigurnosti u svijet i sebe, u nepokolebljivo ritmičko postojanje. Uvažavanjem harmonije kozmičkog poretka uvažavamo i omogućujemo harmoničnost djetinjstva.

Obitelji mogu oblikovati svoje male kućne projekte - kako proslaviti pojedinu svetkovinu - kroz aktivnosti, posebno jelo i "obrok od riječi" (strihovi, priče, pjesme, blagoslovi) odabrani baš za to razdoblje godine. I to se onda ponavlja svake godine u isto vrijeme.

Prof. Renata Stürmer Santrić
Voditeljica "Male vile"