Igraonica-vrtić Mala vila, Zelengaj 29a, 10000 Zagreb, tel. 01 4824 178, info@mala-vila.org

Ljekovita pedagogija

Kada vam je profesija odgajatelj, i to u malom privatnom vrtiću koji živi život jedne velike obitelji u kojoj ste poštovani član, onda vam se čini da ste dotaknuli smisao, da vam je jasno kako svijet treba izgledati da bi bio dobar. Djeca nam o tome govore svakodnevno, a mi ih čujemo jer smo poput vrtlara koji znaju za upozorenje: "Nemoj svakog dana otkopavati sjemenku i gledati kako se proces rasta odvija!"

Djeca su krajnje ozbiljni ljudi, zaokupljeni vječnim pitanjima. A odrasli im, kako kaže židovski pisac Singer, "pričaju priče o pačićima koji upadaju u kotao juhe i izlaze iz njega kao glinene žabe!"

Kakvo je danas djetinjstvo i zašto ga treba zaštititi? Danas je: djetinjstvo medija, djetinjstvo jedinaca, djetinjstvo opasnosti, djetinjstvo koje odrasli remete svojim problemima, djetinjstvo s 15.000 sati kognitivnog učenja, djetinjstvo bez pauze i tišine.

Upravo se u našem dobu najviše raspravlja i piše o djetetu, a imamo djecu zahtjevne osobnosti (osjetljivu, prkosnu, agresivnu, nepažljivu, povučenu), baš onakvu kakvu smo "zaslužili". Slom mašte u ovom dobu ponizio je djetinjstvo. S jedne strane ogoljena realnost, a s druge konstruirani, umjetni svijet stvoren samo za djecu u industriji zabave i napetih sadržaja.

Kakva je pedagogija koja je iznad didaktike i metodike, koja mora nastati iz ODNOSA, iz situacija u kojima se može "jednostavno biti tu", "biti prisutan"? Pedagogija koja je sveobuhvatna i životna i koja se pita: "Kako oblikovati svu raznolikost života da se ona može pretočiti u dječju igru?" bliska je djetetu. Ljekovita je! Bogatstvo života njezin je plan i program, s brojnim životnim aktivnostima kao sadržajem. Jer "ako ste ikada u životu pleli čarape ili radili u vrtu onda možete napraviti i svemirsku raketu".

Smislene životne aktivnosti potiču smislenu igru, koja nikada nije puka igrarija ili samo ugodna zabava, nego ozbiljna igra koja razvija najsjajniju ljudsku osobinu - volju za djelovanjem - i koja priprema teren za učenje i rad u odrasloj dobi. Takva igra koja ima "snagu srca" daje radost koja se proteže kroz sva životna razdoblja. Poslu "ljekovitih pedagoga" nije ostavljen nikakav izbor. On mora preuzeti zadaću dostojnu novog rađanja, mora izliječiti igru. Roditelji se počinju navikavati na "odgajatelje novog vremena", prije svega zato što rezultate svojeg uvjerenja i rada opažaju na vlastitoj djeci. A sve postaje tako jednostavno ako se prisjete da djeci treba naša dostupnost, snaga naše osobnosti, snaga onoga u što vjerujemo!

Jer "pedagogija je u malim stvarima, kao što se Bog nalazi u sitnicama".

 

Prof. Renata Stürmer Santrić
odgajateljica i voditeljica igraonice-vrtića
(Objavljeno u listu Makronova, proljeće 2005.)