Igraonica-vrtić Mala vila, Zelengaj 29a, 10000 Zagreb, tel. 01 4824 178, info@mala-vila.org

Duhovnost u životu djeteta

Engleski pjesnik W. Wordsworth opisuje djecu kako "povlače za sobom oblake slave kada dolaze u svijet."  Postoji nešto sasvim nadzemaljsko u njihovom čuđenju za sve što ih okružuje. Ali, onda se susreću sa trivijalnošću svijeta. Zaista, svim malim prinčevima i princezama, svakoga dana, trebalo bi pružiti nešto za čuđenje jer uzalud se poslije, kada odrastu, pitamo: "A gdje su sada kraljevi i kraljice?"

Previše djece proživi djetinjstvo a da ne nađu svrhu življenja. Kada na njihovom životnom putu uočimo manjak ideala i optimizma, nedostatak zanosa i hrabrosti za svakodnevicu, tada je prekasno za povratak u vrijeme djetinjstva, jedino vrijeme u kojem se sije sjeme duhovnosti.

Jesmo li zaboravili koliko je važna duhovnost djetinjstvu novih generacija?

To ne znači pripadanje nekoj konfesiji, vjerskoj zajednici, ideologiji. Nije to lekcija koja bi se mogla ispredavati. Mudrom roditelju ne bi trebalo smetati njegovo kršćanstvo, judaizam, budizam pa čak ni ateizam, da prepozna izvor s kojeg dijete treba piti a da bi mu svrha življenja postala jasna.

Zato je važno sačuvati izvorni  doživljaj svijeta kao vrhunske tajne i stalno buditi u djetetu poštovanje za svijet.  Pogled u zvjezdano nebo, pogled na dugu ili slušanje vjetra u krošnjama, duhovno je iskustvo koje se doživljava uvijek kada se u Prirodi događa nešto tajanstveno, veliko, lijepo. Uvid koji se tada nesvjesno rađa postaje misao važna za život: "Onaj tko oblacima i vjetru određuje put, naći će put po kojem može ići i moja noga."

Kakav god svijet bio danas, s mnogim licima neumoljivosti, djetinjstvo je vrijeme za doživljaj dobrote. Ljudski život dobiva smisao po dobru i vjera u smisao života može biti samo vjera u dobro. Vjeri u dobro potreban je čvrst temelj kako je ne bi poljuljalo zlo u svijetu. A čvrst temelj gradi se odrastanjem obavijenim duhovnom atmosferom.

Svakodnevno moramo omogućiti djetetu prostor tišine u kojem se događa susret sa sobom. Tada će otvotiti svoju škrinju s blagom i tako otkloniti nasrtljivost vanjskog,  zavodljivog svijeta. Mnogo utjehe i sigurnosti dijete može izvući iz osjećaja duhovne snage unutar sebe samog. Duhovnost je za njega sasvim jednostavna činjenica.

Neizmjerno je važno da dijete otpočne dan sa čuđenjem  za ono što dolazi, uživa u postojanju s poštovanjem  za ljude, životinje, biljke i da u večernjem ritualu izrazi  zahvalnost  za dan koji završava.

(Objavljeno u listu Makronova)

Prof. Renata Stürmer Santrić,
odgajateljica i voditeljica igraonice-vrtića Mala Vila