Igraonica-vrtić Mala vila, Zelengaj 29a, 10000 Zagreb, tel. 01 4824 178, info@mala-vila.org

Doba  brzine, buke i bijesa

Jedna od prvih rečenica koje dijete nauči je: »Požuri!«.

Djeca danas odrastaju brže nego prije. Postaju male žene, mali muškarci, tako da i pedagoška literatura poznaje pojam KGOY (Kids Grow Older Younger), djeca koja već odmalena postaju velika.

Šestogodišnjak organizira svoj život mobitelom, a opterećenost tjelesnim izgledom, robnim markama, uspjehom, javlja se sve ranije. U našem, uvijek budnom društvu, mnogo djece spava premalo. Kulturni imperativ današnjice je: Zgrabi priliku! To rade roditelji, a onda to osjećaju djeca. Moguće je nešto obavljati brzo, a ostati u sporom raspoloženju jer to su dva načina postojanja. Onaj agresivni, površni i sebični i onaj pažljivi, misaoni, intuitivni.

Život većine nas odvija se u »brzini, buci i bijesu«. Zato djeca nemaju priliku zaljubiti se u život u vrijeme prvog djetinjstva, zaljubiti se u učenje u vrijeme školske dobi.

Razmišljanje u današnje vrijeme traži da se klonimo društva sa samim sobom. Postoji strah i otpor od moguće dosade. Od dosade se pokušava zaštititi i djecu. Nažalost, dosada je termin koji se pogrešno tumači, a krivim tumačenjem krivo i postupamo. Upravo je dosada zaštita od prekomjernih stimulacija vanjskoga svijeta, zaštita od stalne potrage za novim osjećajima i raspoloženjima. U toj stalnoj potrazi gubi se uvid u istinsko iskustvo života. To je najgore što činimo djeci. Njihovo slobodno vrijeme ne bi trebalo stalno ispunjavati stimulirajućim igrama. Dijete gubi mogućnost da pokrene svoju vlastitu maštu i nauči životno važnu vještinu –SAMODOSTATNOST.

Treba imati priliku upotrijebiti vlastite snage, iz NIČEGA stvoriti NEŠTO. Upravo je »dosada« sirovina od koje to gradimo.

Uskraćivanjem prava na dosadu u razdoblju prvog djetinjstva, dijete neće naučiti kako izbjeći pogubnu dosadu u budućnosti, kada se ona pretvara u apatiju, bezvoljnost, besmisao.

Ne treba nikada pitati: Kako zabaviti dijete? Mi nismo zabavljači, mi smo  na pomoći da ono  otkrije svoju urođenu sposobnost da samo nađe svoje interese, na intuitivan način. Takvim pristupom izbjeći ćemo u odrastanju kopiranje poruka masovnih medija jer će se pokrenuti njihova vlastita inspiracija.

Ako je karakter sposobnost čovjeka da zastupa vlastita uvjerenja, onda se on pokazuje u najboljem svjetlu kada djelujemo prema svom unutarnjem kompasu, usprkos brzini, buci i bijesu.

Imati svoju inspiraciju najviše je što možemo naučiti djecu ovog vremena.

Prof. Renata Stürmer Santrić,
odgajateljica i voditeljica igraonice-vrtića Mala Vila